Thursday, January 3, 2013

Firah



Especially from abnormal kakak to my lovely adik. euww pukes pukes


Ya, entri khas buat yu. Sebab banyak ai nak bagitahu. Ai cuba ringkaskan. Untuk suggestion kat mana tempat belajar dan course untuk yu, berdasarkan pemerhatian seorang kakak terhadap potensi adiknya dalam kecekapan pembelajaran yang telah di kaji sejak yu berusia 3 tahun lagi, haha. This is short list from me. Suggestion the best course for yu. Hope it will help yu.


PESANAN AKADEMIK

Universiti Malaya :
  • Asasi Pengajian Islam Dengan Sains 
  • Asasi Sains Hayat / Asasi Sains Fizikal

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia :
  • Asasi Perubatan
  • Asasi Pergigian

Universiti Sains Islam Malaysia :
  • Tamhidi Pergigian
  • Tamhidi Perubatan

UniMas dan UMS maybe not suite on you. Yu bukan nak belajar jauh-jauh pun kan? Nanti susah pula kalau tetiba nak berhenti. ehh ehh ehh. hahahahaha sarcastic sisterr

Okay, untuk USIM pula, ada perkataan tahmidi kan? Tamhidi tu bahasa arab yang dimelayukan, maknanya "PERSEDIAAN". Sama je dgn asasi di universiti yang lain cuma yang lainnya, USIM ni dia wajibkan pelajar Tamhidi ambil subjek bahasa arab. Dan jarak kolej yu nanti jauh, dlm 11km, kena naik bas. *KALAU TAK SILAP* So kalau larat, silakan.

Bezanya, sains hayat tu belajar kimia tu pula, math dengan bio, tak belajar fizik. Sains fizikal pula belajar kimia, math dgn fizik, tak blajar bio. So kalau hang nak futher medic, silalah ke sains hayat. Kalau nak ke engineering, masuklah sains fizikal. 




I'm not sure either, so tanyalah kepada yang bijak-bijak bestari, akak ni poli je kot.

Politeknik Premier Ungku Omar? Lai laii.. Meh amik accountancy. Boleh jadi junior akak. Hang kan suka belajar kat mana akak belajar. hahaha Akak penat research dan taip balik, kalau yu salah pilihan jugak, xtau la den, memang nak lempang je la.

LIFE NOTES.

It hasn't been easy to choose exactly what yu want, so the conclusion is choose what yu think yu might love it and love your choice. Don't let the opinions of others control your life. Sometimes yu have to do exactly what’s best for yu and your life, not what’s best for everyone else.

Yu will never leave where yu are until yu decide where yu would rather be. It’s all about finding and pursuing your passion. So don't indecisive about what yu want. Kalau dok dengar cakap orang, memang susah nak move on. Ada masa, kita memang kena tinggalkan kawan kita. Pentingkan diri? Sekali sekala, apa salahnya? haha



So pesanan akak, jaga diri dan jangan culture shock. Culture money tu akak faham. :3 Jangan sesekali fikir yang universiti islamik tu semua bagus, yang tak islamik tu semua tak bagus. Tak ya. It's depend pada diri sendiri. Kena pandai pilih kawan. Few months akan datang, maybe ada kawan-kawan yang dulu ustazah nanti dah tak ustazah dah. Yang hardcore, suka dating pula jadi ustazah. It's normal. Because people change so does the iman too. That's why ai said pandai-pandai la jaga diri na.

Tak semestinya yang freehair tu akan bawak ke arah kejahatan dan yang bertudung litup tu akan bawak ke arah kebaikan. Tak dan tak. Hati manusia ni lain lain. Ye, tanya la ai sifu yang lebih berpengalaman. ehem. So jadilah sahabat yang mampu menyeru kepada kebaikan, agar sahabat-sahabat kita turut menyeru kepada kebaikan. Jangan macam ai ya. haha

Belajar kat mana pun sama je. Yang penting, lillahi ta'ala. (Ni kawan akak syakirah yang nasihatkan akak dulu). Resetting niat sebelum pilih. I'm tired to type.

Yu jangan nak perasan sangat. -,-


Till then,
xoxo.