Wednesday, January 16, 2013

Listen.


POLITIC. When it comes to this topic, I prefer either to left unsaid or switch the topic. I know I might be hate by some of you or maybe all of you. But I do not really care. We got different opinion, if you wanna me respect yours, you must learn to respect mine first. Give and take.


Ya, dalam Islam memang ada politik. Dan bila aku cakap aku tak suka / tak minat politik, akhi/ukhti, ustaz/ustazah, pakcik/makcik facebook mula menghentam aku. 

"Asal ko benci politik sedangkan zaman Nabi dulu lagi dah ada politik, ko ni blablablablaa" . Bedah 1


Macam mana orang-orang yang cetek pengetahuan agama dan ilmu dunia macam aku ni nak minat politik. Hat ni dok pompang-pompang "kau ni kafir sebab join dia, dia tu komplot dengan yahudi blablablabla". Hat nu dok pompang-pompang kat tv tukar semua fact, rasuah bagai. 


"Ko ni sebab tak join group-group usrah, tak di tarbiah, sebab tu ko tak tau apa yang berlaku di sekitar ko." . Bedah 2

Should I tell you in details every single good deeds / dakwah that I did? Should I tell you every single sins that I've done? Come one, people. Come on.

Never judge a person’s faith based on their appearance. People judge but ALLAH justify! 

Dan paling tak faham ada yang terlalu taksub dengan politik sampai semua yang parti dia buat semua betul takda yang salah, takda yang lack. Semua yang pihak lawan dia buat semuanya salah, semuanya tak betul. Malah dengan yakinnya menyebarkan semua berita-berita terkini. Aku yang jadi takut, takut kalau semua tu fitnah, macam mana dia nak hadapi? Dengan fitnah dosa pada orang yang di fitnah, dan orang-orang yang cetek ilmu macam aku pi percaya pula macam mana?


Come one people, tell me, dalam dunia ni, apa yang perfect? Bukan ke hanya ada Satu je? Kalau dah salah, mengaku salah, bukan susah, kan? 


Kita patut benci kemungkaran, bukan orang yang buat kemungkaran, isn't?


And agak geli dengar lihat dan baca orang yang tak dalami ekonomi, dok sibuk sebut tentang ekonomi. Yang tak dalami agama, cakap pasal agama. Tak salah kalau bertanya tapi jangan la bagi fact yang salah sampai merosakkan minda orang lain.





Betul, politik tak kotor tapi penghujahan yang sihat jarang. This 7 minutes video that I really adore, too much. It really reflect what my heart and mind says. Video dah lama, saja naikkan balik. ;)




Listen. 

Have you ever thought why a lot of bright student and oversea student do not want come back and state in this country? FIRST, job prospect and money. SECOND, when they ask of something or they propose a new idea, authority like YOU suruh duduk diam, bersyukur, ataupun berambus dari negara ni. SO THEY LEFT.

When someone was speaking, you interfered her speech. But you claimed that someone was rude and not listening to you (listen listen listen). After your nag, there was one guy on stage wanted to say something. But you didn't allowed him. You said we are suppose to see the age difference n pay some respect and the guy on stage was so much older than you. And removing the microphone while one is talking is not good and it's very rude. So what you teaching us, mahasiswa mahasiswi right now? 

Sekarang ni student sekolah menengah dah di upgrade, mana ada cara mengajar just listen ja. Cikgu sekarang paksa kita bercakap dan bagi opinion sendiri. Bukan itu ke yang Kementerian terapkan? Eh lari topik ke ni? haha 


It's like 20 years old I keeping in my heart what I am feel about politics in Malaysia. Sebab nak jaga hati 'rakan-rakan'? pfft

till then,
xoxo